5 tipp, hogy sikeres Szabadúszó légy

Posted on Posted in Szabadúszó életmód
 1. Építsd a saját brandinged

Egy lelkes szabadúszó egyik legjobb lépése az, ha idejekorán elkezdi felépíteni a saját személyes márkáját. Az énmárka kiépítésével megismerik a neved, elismerést szerzel  a szakmában, s legjobb esetben te leszel az első ember, aki eszükbe jut, amikor egy problémára megoldást keresnek.

A személyes márka építéséhez leginkább egy politikusról, vagy egy közéleti személyiségről érdemes mintát venni. Nincs szégyenlősködés, nincsenek tabuk, a lényeg, hogy sikeresen eladják magukat a célközönségnek. Ha teljesen a kezdetektől állunk neki, érdemes legelőször egy hatásos akciótervet készíteni. Ehhez a következő lépéseket érdemes megtenni:

 • Fektesd le, hogy miben vagy jobb, mint a konkurencia
 • Tervezz(tess) magadnak egy saját logót  (az is elég, ha csak a nevedet tartalmazza)
 • Készíts egy ütős honlapot
 • Jelöld ki a célcsoportodat
 • Írj össze magadnak egy jó marketing tervet, amit aztán be is tartasz
 • Képezd magad folyamatosan, hogy minél hitelesebb lehess
 • Írd össze, hol akarsz tartani fél év, 1 év, és legalább 3 év múlva

Ha azt akarod, hogy rád találjanak, a legfontosabb, amit tehetsz a personal branding építése. Légy résen, és használj ki minden alkalmat arra, hogy megismertesd a neved a szakmában!

2. Készíts honlapot

Ma már nehéz meglenni honlap nélkül, főleg egy szabadúszónak fontos, hogy a kezdetekben is könnyen lehessen rátalni. Ha nem az IT  a szakterületed, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen ma már számos olyan oldal közül választhatunk, ahol egy-két kattintással, minimális informatikai tudással is összerakhatunk magunknak egy oldalt. Ilyen például a webnode, vagy a wix, de a bátrabbak wordpress vagy a webflow rejtelmeibe is beleáshatják magukat, többek között a szabaduszok.com alap design-ja is az utóbbi oldalon készült.

Egy dolog van, amit viszont minden áron be kell tartanod a honlapod elkészítése után: Törődj vele!

Nincs annál lehangolóbb, mint amikor egy olyan blogbejegyzésbe fut bele az ember, amin mondjuk egy öt évvel ezelőtti dátum virít. Légy aktív, gondozd, újítgasd, töltsd meg tartalommal, válaszolj a hozzászólásokra, kérdésekre, hiszen az oldal téged jelképez, fontos a jó benyomás.

handsome hipster modern man designer working home using laptop at home

3. Blogolj

Ahhoz, hogy elismert legyél a szakmában, a legjobb, ha ezt a tudást prezentálod ország-világ előtt is. Még annak idején nálunk is volt az iskolában egy lány, akinek hiába volt éles esze, és hihetetlenül nagy kreativitása, sose mert megszólalni. Te is hiába vagy a legjobb fotós, vagy programozó, ha senki nem tud rólad.

Úgyhogy szedd össze magad, és mutasd meg mindazt a tudást, ami benned van! Adj szakmai tanácsokat, írj a legújabb trendekről, és legfőképpen írj magadról, a munkáidról!

Ja, és a szabály itt is érvényes: Törődj vele!

4. Lődd be a célcsoportodat, aztán marketingezz

Felesleges macerának tűnik, de igenis jó, ha az ember tisztában van a leendő ügyfeleivel. Egy nagyon kedves ismerősöm mondta nemrégen, hogy aki sok dolgot csinál egyszerre, az valójában nem csinál semmit. Ez éppen így igaz arra is, hogy tisztába kell jönnöd azzal, kinek is akarsz “eladni” valójában.

Nem kell feltétlenül a legmélyebb marketinges mélységekig elemezned a célcsoportodat, de jó, ha tisztában vagy néhány dologgal.

 • pontosan milyen korosztályt akarsz megcélozni a szolgáltatásoddal/termékeiddel?
 • B2B vagy B2C -vel foglalkozol majd?
 • milyen problémájukra tudsz te megoldást nyújtani?
 • ha vállalatok a célpont, mekkora vállalatok, mivel foglalkoznak, hányan dolgoznak ott?
 • milyen anyagi helyzetben vannak ezek a vállalatok/emberek?
 • miket olvasnak, milyen felületen olvasnak, milyen hírek érdekelhetik őket?
 • merre járnak a szabadidejükben, hol és mikor lehet őket elérni?

Ha legalább ezek megvannak, máris tudsz pozicionálni, hogy ne verd el feleslegesen az idődet olyan tevékenységekre, amellyel nem a megfelelő réteget éred el. Emellett a legegyszerűbb marketingtevékenységedet is ésszerűen tudod alkalmazni, így minél eredményesebb hatást elérve.

 1. …és be happy

Egy sikeres szabadúszó nem csak szakmailag képezi magát, de emberileg is. Azzal, hogy olvasol, érdekes előadásokra jársz, fejleszted az emocionális képességeidet, saját magaddal teszel jót hosszú távon.

Ma már nagyon sok álláshirdetésben, az elvásárok résznél a pozitív életszemléletet is megjelölik. A szakmai életben egyre inkább érezni a változást olyan tekintetben, hogy igenis nem mindegy, kivel dolgozol együtt. Nem elég a hatalmas szakmai tudásod, de olyan embernek is kell lenned, akivel szívesen dolgoznak együtt. (Ezt természetesen azért írom ilyen ragozásban, mert úgy vélem, szabadúszóként mindig valakiVEL, és nem valakiNEK dolgozunk)

Ehhez jó, ha az ember néha olvasgat, motiválódik (pl. Szabó Péter, Brian Tracy oldalán).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *